De Brauw News

Competition kort – nieuwe uitspraken, regelgeving en artikelen weken 29/30

September 10, 2014

In weken 29 en 30 waren er diverse ontwikkelingen op mededingingsrechtelijk gebied. Zo zijn er in verband met de stroomlijning van het door ACM te houden markttoezicht wijzigingen aangebracht in een aantal nationale regelingen. Ook werd de Beleidsregel clementie en de Boetebeleidsregel ACM 2014 gepubliceerd. Daarnaast hebben de Nederlandse en Europese toezichthouders sinds de laatste editie van de In Context een aantal persberichten, beschikkingen en overige informatie gepubliceerd, waarvan wij een overzicht geven. Uit een persbericht van de Europese Commissie volgt bijvoorbeeld dat zij Marine Harvest een boete van EUR 20 miljoen heeft opgelegd wegens gun jumping. Ook signaleren wij enkele recente uitspraken. Zo boog de rechtbank Rotterdam zich over de vraag of ACM terecht boete-immuniteit had geweigerd aan een clementieverzoeker. Ten slotte noemen wij de belangrijkste tijdschriftartikelen die in week 29 en 30 verschenen zijn.

Nederland – ACM

 

Besluiten inzake concentraties in de meldingsfase

 • Zaak 0758.22/Auto Century – Autobedrijven Tjeerdsma, 15 juli 2014
  (activiteiten op gebied van detailhandel in nieuwe en gebruikte personenauto’s van merken Audi, SEAT, Skoda en Volkswagen en daarbij behorende onderdelen en accessoires, detailhandel van nieuwe en gebruikte lichte bedrijfswagens en campers van merk Volkswagen en daarbij behorende onderdelen en accessoires, auto- en camperverhuur, autoschadeherstel, onderhoud en reparatie van auto’s van merk SEAT en handel in gebruikte auto’s van merk SEAT, geen vergunning vereist)
 • Zaak 14.0760.22/Antea – UnieKaas, 17 juli 2014
  (het beheren van investeringen in ondernemingen die actief zijn in verschillende bedrijfssectoren, het beheren van persoonlijke holdingmaatschappijen, het verrichten van groothandelsactiviteiten in kaas, geen vergunning vereist)

 

Overig besluit

 

Persberichten

 

Nederland – Jurisprudentie

 

Uitspraken

 

Nederland – Wetgeving

 

Nederland – Overig

 

Kamerstukken

 

EU – Commissie

 

Beschikkingen

 

Persberichten

 

EU – Hof van Justitie

 

Arresten

 • Zaak C-553/12 P, Commissie / Dimosia Epicheirisi Ilektrismou AE, 17 juli 2014
  (artt. 102 en 106 VWEU (oud art. 82 en 86 EG), hogere voorziening, instandhouding van geprivilegieerde rechten die door Helleense Republiek zijn toegekend aan openbaar bedrijf voor exploratie en ontginning van bruinkoollagen, uitoefening van die rechten, concurrentievoordeel op markten van levering van bruinkool en groothandel in elektriciteit, instandhouding, uitbreiding of versterking van machtspositie, vernietiging arrest)
 • Zaak C-554/12 P, Commissie / Dimosia Epicheirisi Ilektrismou AE, 17 juli 2014
  (artt. 102 en 106 VWEU (oud art. 82 en 86 EG), hogere voorziening, instandhouding van geprivilegieerde rechten die door Helleense Republiek zijn toegekend aan openbaar bedrijf voor exploratie en ontginning van bruinkoollagen, overtreding, uitvoering van specifieke maatregelen, oplossing voor concurrentieverstorende gevolgen van de inbreuk, beroep tot nietigverklaring, vernietiging arrest)

 

Conclusie

 

EU – Overig

 

European Competition Network

 

Overig

 

OECD

 

US Competition

 

UK Competition

 

Deutschland

 

France

 

België

 

Literatuur

 • Redactie, ‘Stroomlijning markttoezicht’, NJB2014/1394.
 • College van Beroep voor het bedrijfsleven 10 april 2014, zaken AWB 10/828 AWB 10/829, NJB 2014/1371.
We keep track of you on our site with cookies, in order to offer the basic functionality of the website and generate user statistics on an anonymous basis to make our website more user-friendly. We do not use or share your data with third parties for advertising purposes.